Kosttilskud er sunde, men hvad er det egentlig?

Vi hører ofte, at det er vigtigt for vores sundhed at indtage de rette kosttilskud, men mange mennesker ved slet ikke, hvor de skal starte, eller hvad der præcis er tale om.

Hvad er kosttilskud?

Begrebet kosttilskud dækker over mange forskellige produkter, som vi spiser for at supplere den kost vi ellers indtager.

De fleste af os kender bedst kosttilskud som vitaminer og mineraler i form af piller, men kosttilskud kommer i mange former. Det er en bred vifte af mere eller mindre kendte stoffer eller ingredienser, som fx:

  • Omega 3-fedtsyrer
  • Planter og urter
  • Aktive stoffer udvundet af planter, dyr eller andet

Hvad er meningen med kosttilskud?

Et kosttilskud skal påvirke kroppen, og har et givet præparat ikke en medicinsk beviselig virkning på kroppen, må det ikke sælges som et kosttilskud.

Derfor skal kosttilskud indeholde vitaminer, mineraler eller andre stoffer/ingredienser, der er tilstrækkelig til at påvirke vores krop fysiologisk.

Er der regler for kosttilskud?

Der er regler for, hvor lavt og hvor højt et indhold af vitaminer og mineraler, der må være i et kosttilskud, selvom nogle præparater har fået dispensation af Fødevarestyrelsen.

Der er desuden regler for, hvilke kilder til vitaminer og mineraler der må anvendes i produktionen af kosttilskud.

Stoffer udover vitaminer og mineraler der anvendes i kosttilskud skal også have en ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning på kroppen. Eksempler på dette kunne være aminosyrer, rene stoffer, som koffein eller inositol eller fedtstoffer.

Kosttilskud kan også bestå af udtræk af ingredienser. Ofte høre man fx om diverse planteekstrakter, der indeholder aktive stoffer, der kan have en effekt på vores krop.

Vår opmærksom på, at kosttilskud gerne må indeholde teknologiske tilsætningsstoffer, som smagsstoffer og konserveringsmidler, såfremt disse er godkendt til brug i kost.

Kosttilskud må ikke være skadelige for et menneskes sundhed, og de må ikke indeholde lægemiddelstoffer, stoffer der er omfattet af dopingloven eller euforiserende stoffer.

Ligesom det gør sig gældende med lægemidler, skal kosttilskud sælges i mindre, afmålte doser. Det kan være i form af piller, pulver, kapsler eller væske. Derfor er det også svært for forbrugere at adskille kosttilskud fra lægemidler og naturlægemidler.

Er du i tvivl?

Hvis du ikke ved, om et produkt er et kosttilskud eller et lægemiddel, kan du kigge på produktets etiket – Heraf skal det nemlig fremgå tydeligt. Der skal også angives en anbefalet daglig dosis.

I modsætning til naturlægemidler behøver kosttilskud ikke at være forsynet med en indlægsseddel.