Kort om økologiske fødevarer

Skal man ridse det op meget kort, kan man sige, at økologi tager hensyn. Den bærende idé bag ved produktionen af økologiske fødevarer er altså – igen, kort fortalt – at denne produktion skal ske på en måde, der tager størst muligt hensyn til dyrevelfærd og miljøet i alle dele af processen.

Dette betyder for eksempel, at der bliver værnet om dyr og planters levevilkår både på og rundt om de økologiske marker, og at produktionen af de økologiske fødevarer ikke forurene grundvandet. De økologiske landmænd bruger nemlig ikke sprøjtegift eller kunstig gødning i deres produktion af fødevarer.

Ligeledes har de økologiske dyr levevilkår, som på bedst mulig vis imødekommer deres naturlig adfærd og behov. Blandt andet skal de have god plads at bevæge sig på og adgang til at komme ud under åben himmel, når vejret og årstiden er til dette.

I sidste ende er disse økologiske fødevarer mere rene varer, som er fri fra rester af sprøjtegift og såkaldt ”madsminke” som for eksempel overfladebehandling.

Hvornår må fødevarer kaldes økologisk?

Fødevare må kaldes økologiske, når de er dyrket/produceret efter reglerne for økologi. Der er omfattende kontrol af økologien, hvilket sikrer, at vi som forbrugere kan stole på, at de mærker, der bærer økologi-mærket, faktisk er økologiske.

Alt dette betyder, at du, hver gang du køber økologiske fødevarer i dit lokale supermarked eller på anden måde vælger en økologisk varer frem den konventionelle, kan være sikker på, at disse varer er produceret efter stramme regler. Regler, der sikrer, at dyrevelfærd og miljø bliver respekteret